Pyłek pszczeli (kwiatowy) 300g
Z kwiatów
towar niedostępny

Opis
Co to jest?
Pyłek pszczeli, z ekologicznej pasieki "Pachniczówka" z Grębkowa nazywany również obnóżem pyłkowym lub pyłkiem kwiatowym, to produkt roślinny mający wiele substancji o pozytywnym wpływie na Twoje zdrowie.
Skład pyłku zależy od warunków klimatycznych oraz od rodzaju podłoża i gatunku roślin, z których został zebrany. Jak powstaje pyłek? Pszczoła zbierając nektar zbiera też trochę pyłku dla siebie i swojej pszczelej rodziny, właśnie jako źródło witamin i składników odżywczych. Pojedyncze ziarna pyłku kwiatowego zlepia w kuleczki (widoczne na zdjęciu) i w specjalnym koszyczku pyłkowym przynosi do ula. I tu zaczyna się rola pszczelarza. Gdy tylko pszczoła wyląduje na wylotku ula, łapię ją za skrzydełka, zdejmuję kuleczki z nóżek i wypuszcza po następną porcję pyłku.
Co zawiera pyłek pszczeli? - -białko w ilości około 23%, z czego blisko 11% stanowią aminokwasy egzogenne, czyli substancje, bez których organizm ludzki nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować - cukry proste i złożone (około 31%) w tym glukoza i fruktoza oraz arginina, która odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu choroby wieńcowej - tłuszcze (1 - 10%), takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które usprawnią pracę Twojego układu sercowo-naczyniowego oraz pomogą zapobiegać otyłości i cukrzycy - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E), jak i te rozpuszczalne w wodzie ( B1, B2, B6, C, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, kwas foliowy, biotyna) - makroelementy, takie jak: wapń, fosfor, magnez, sód, potas oraz mikroelementy, czyli żelazo, cynk, mangan, miedź, krzem, selen.
Pyłek zawiera również inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony. Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego Kuracja pyłkiem kwiatowym poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na swój skład nazywany jest „bombą witaminową”, dzięki czemu znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, przy braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby.
Od lat pyłek kwiatowy z powodzeniem stosowany jest przy przeroście gruczołu krokowego. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu. Jest skarbnicą związków biologicznie czynnych – zawiera ich ok. 250 rodzajów. Zawiera duże ilości aminokwasów, witamin, mikro- oraz makroelementów, w tym tych bardzo rzadkich, a także sporo enzymów, fitosteroli i przeciwutleniaczy. Pyłek działa odtruwająco i wzmacnia organizm człowieka. Zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych na organizm człowieka. Pomaga w walce z anemią, a także przyczynia się do spadku wagi u osób otyłych. Chroni wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej regenerację. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny, pomaga zapobiegać miażdżycy. Wykazuje właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie. Wspomaga leczenie depresji, zwiększa koncentrację. Dodatkowo wyciąg z pyłku kwiatowego ma silne działanie przeciwbakteryjne. Wyciągi z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny, a to oznacza, że spożywany przez chorych na cukrzycę pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Polecany jest także w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem.
Profilaktyczne przyjmowanie pyłku zapobiega przeziębieniom i grypie, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.
Ważną informacją dla mężczyzn jest to, że pyłek wpływa na ustępowanie zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym.
Jak spożywać pyłek pszczeli? Pyłek przygotujesz do spożycia poprzez namaczanie go w ciepłej wodzie. Ziarna pyłku puchną, a po upływie 2-3 godzin pękają i uwalniają składniki odżywcze. Możesz go spożywać z różnymi produktami spożywczymi np. z jogurtem, twarogiem. Popularna i prosta metoda na spożywanie pyłku pszczelego: Wieczorem, w niecałej szklance przegotowanej i przestudzonej wodzie, umieść jedną łyżkę miodu i nieco ponad jedną łyżeczkę pyłku. Pozostaw na noc. Rano zaś możesz dodać cytrynę jako dodatkowe źródło wit.C i poprawę smaku. Wypij miksturę jeszcze przed śniadaniem.
Ważne: W suplementacji pyłku istotne są przerwy w kuracji. Zaleca się stosowanie pyłku od 1 do 3 miesięcy, a następnie 1 miesiąc przerwy. Pozwala to wyeliminować ryzyko doprowadzenia do alergii na pyłek kwiatowy, nabytej w skutek zbyt intensywnej suplementacji produktem. Sprawdź też pierzgę, jako alternatywę dla pyłku kwiatowego, która jest antyuczuleniowa pyłkowo.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.